Instalarea unei monturi H-H


Instalarea unei monturi H-H (Metoda Lenesa)

Foarte multi „virusati” de satelit refuza ideea de a mai instala o antena cu motor H-H in locuri greu accesibile,undeva la etajul 10 la balcon, pe casa, etc.., inchipuidusi procedura de instalare. Asa ca ramane doar visul despre o instalare in casa, apoi doar o intarire rapida pe suportul in locul greu accesibil. Dar nu e asa rau pre cum pare….
H-H se poate regla pe o masa din sufragerie!
Dar pentru inceput un pic de teorie si termeni care nu strica nimanui, doar trebue ca „virusatii” de satelit sa se descurce in toti acesti termeni si sa inteleaga ,la urma urmei, ce fac cu manutele cele doua.

=Curba polara sau Curba lui Clarke=
Scriitorul si invatatul Arthur Clarke, inca in 1945 a prevazut ca un satelit artificial lansat pe o orbita ecuatoriala la o distanta de 35800 km se va roti in jurul pamantului in 24 ore.
Pentru un observator de pe pamant acest satelit se situeaza in unul si acelasi loc si orbita lui se numeste geostationara.
Daca ne inchipuim toti satelitii situati pe orbita geostationara,atunci in partea de sud a cerului,ei se vor alinia intr-o curba.Aceasta curba a si fost numita curba Clarke.
=Ungiul de inaltare (unghi de elevatie)=
Unghiul de inaltare sau unghiul de elevatie este unghiul intre linia de orizont si directiea spre satelit in plan vertical. Cu cat e mai aproape pozitia orbitala a satelitului fata de latitudinea geografica a locului de receptie cu atat e mai mare unghiul dat.In masura departarii pozitiei orbitale de la longitudinea geografica, unghiul se micsoreaza si pana la urma devine negativ, ceea ce inseamna ca satelitul dispare dupa orizont.
=Azimutul=
Azimutul este directia spre satelit in plan orizontal.Azimutul satelitului,pozitia orbitala a carui corespunde cu longitudinea locului va fi egal cu 180 si antena va fi indreptata direct spre sud.
=Elevatia=
Elevatie e unul din cele mai impotante unghiuri pentru reglarea unei monturi H-H.Pentru a receptiona semnal de pe diferiti sateliti e necesar ca antena sa se roteasca injurul unei anumite axe.Aceasta axa se numeste axa polara si ea trebue sa fie paralela axei pamantului.La ecuator axa polara este paralela cu suprafata pamantului si cu cat e mai la nord punctul de receptie cu un unghi cat mai mic fata de verticala va diferi inclinarea curbei polare.Acest unghi si este elevatia, unghi ce arata inclinatia axei polare fata de verticala.Elevatia se determina dupa formula: 90 – latitudinea locului de receptie
De exemplu pentru Bucuresti avem: 90 – 44.4 = 45.6
=Declinatia=
Daca la instalarea vom pune doar Elevatia pentru axa de rotire a antenei sigur nu vom receptiona nici un satelit.Antena va desena pe cer o linie dreapta deasupta tuturor satelitilor.Pentru a corecta aceasta situatie e necesar sa inclinam antena fata de axa polara la un anumit unghi.Acest unghi si este unghiul de declinatie.

=Unghiul de corectie=
Acuma stim ca pentru a regla antena noastra ca ea sa urmareasca exact toti satelitii trebue sa punem unghiul de elevatie si cel de declinatie, dar asta nu e tot. Dupa calculele facute a elevatiei si declinatiei, antena va desena pe cer o curba care va deferi un pic de curba lui Clarke (polara) cea ce este total de nedorit.Si cu cat antena e mai mare cu atat eroarea e mai mare si ca rezultat aceasta va influenta calitatea receptiei.Pentru a anula aceasta eroare se introduce un unghi de corectie care in mod normal nu depaseste 1 grad. Cu valoarea acestui unghi se va micsora unghiul de elevatie si se va mari unghiul de declinatie.

=Unghi de rotire=
Unghiul de rotire este unghiul cu care trebue rotita antena in jurul axei polare in raport cu sudul pentru a o pozitiona pe un anumit satelit.
=Unghi offset=
Chear denumirea antenei-offset ne spune ca focarul la ea e deplasat.
LNB e scos din zona de umbrire si de aceea „raza” lui nu este perpendiculara pe suprafata antenei, ci e indreptata putin mai sus exact cu valaoarea acestui unghi – unghi offset.Datorita acestui lucru antena offset e indreptata spre cer aproape vertical spre deosebire de antena Prim Focar.

Instalarea unei monturi H-H (Metoda Lenesa)-partea II

Faza 1- cele necesare si putine calcule
– o antena (de ex. Golden Interstar 0.95 m)
– o montura H-H (de ex.Strong SRT DM-2100)
– una bucata teava de 1/2 un pic mai lunga de cat antena noastra (de ex. 1.1m)
Dupa primul calcul din urmatorul tabel:

adaugam in acesta:

In calcule este o valoare necunoscuta – unghiul de inclinatie a rotorului.Il luam din cartea tehnica (de ex. pentru SRT DM-2100 este de 30 grade)
Faza 2
Intarim teava in suportul antene in felul urmator:

Acum trebue sa masuram distanta intre teava si marginea de jos a antenei,intre teava si marginea de sus a antenei, tinand linia cat mai perpendicular pe suprafata antenei.
Cam asa:

Ne uitam in tabel (Calculator) la „Diferenta pentru declinatie”si in cazul meu e (-10.1mm).Cu aceasta valoare difera distanta intre teava si marginea antenei de sus si jos.Daca in calculator aceasta valoare e pozitiva atunci distanta de sus va fi mai mare decat cea de jos cu valoarea data si invers daca e negativa distanta de sus va fi mai mica tot cu valoarea data.
Intarim tot si mai masuram odata ( e posibil ca in timpul insurubarii sa se deplaseze).
Faza 3
Continuam cu motorul. Daca deja ati experimentat cu el nu uitati sa-l readuceti la pozitia „0”.
Scoatem teava si in locul ei instalam motorul.Asa:

La instalarea motorului fiti atenti sa lasati loc si pentu cabluri si de dorit cat mai aproape de rulmentul rotorului – in asa fel vom usura sarcina acestuia.Motorul trebue sa fie instalat intr-o pozitie strict perpediculara pe suprafata antenei, pentru aceasta putem masura distanta intre motor si marginea antenei pe ambele parti

Instalam din nou bucata de teava si repetam aceeasi procedura ca si la declinatie numai ca folosim alta valoare si anume „Diferenta pentru elevatie”.
Nu ne ramane decat sa controlam daca am facut totul corect. Ne uitam pe motor la „ELEVATION” si aceasta trebue aproape sa corespunda cu elevatia calculata.

Cam asta e tot,nu ne ramane decat sa gasim in primul tabel punctul „0”- e acel satelit la care unghiul de rotire se apropie cat mai mult de „0” -in cazul meu ArabSat cu o valoare de -0.1

Atentie!
Daca suportul nu este perfect vertical eroare necesita o compensare N-S si E-W
Compensarea in cazul in care suportul e inclinat N-S se face total prin corectarea ELEVATIEi si in cazul in care e inclinat
E-W se face prin rotirea monturii in jurul suportului.

Dupa cum stim reglarea unei monturi H-H consta in fixarea unor unghiuri in asa fel incat la rotirea antenei pe o coordonata -….STANGA-DREAPTA ,antena sa urmareasca toti satelitii de pe orbita geostationara. Dupa cat ati observat eu nu folosesc pentru aceasta coordonata denumirea de AZIMUT, cum au facut altii in instructiunile de instalare, pentru ca la rotirea antenei STANGA-DREAPTA se schimba nu numai AZIMUTUL dar si UNGHIUL DE INALTARE. Pe viitor ca sa nu fie incurcaturi vom denumi acest unghi UNGHI DE ROTIRE.
In ce consta complexitatea instalari unei monturi H-H? Sunt multe,mai ales,daca avem o antena mai mare de 1.2m, dar dupa parerea mea una din complicatii e aceea (mai ales pentru PUFANI ) ca multe reglari sunt „pseudo-inlocuibile”.
Ce inseamna „pseudo-inlocuibile”???
Asta e atunci cand un instalator….vrand sa inbunatateasca parametrii sistemului de receptie – REGLEAZA CEEA CE NU TREBUIE… si ceea cei mai rau reuseste sa inbunatateasca paramentrul pe care in momentul dat il stapaneste, dar inrautateste ati parametri.
Ca exemplu:
La satelitii care se afla pe „langa sud” putem mari semnalul corectand atat UNGHIUL DE ROTIRE cat si directia spre sud a monturii – REZULTATELE VOR FI ABSOLUT IDENTICE, dar sigur, daca am reglat ceea ce nu trebuie, „satelitii de jos” nu ii veti vedea nici odata…..!!!!!
CEI DE FACUT…???
Eu va propun o metoda simpla si „stiintifico-controlata” pentru instalarea unei monturi H-H, esenta careea este ca unele reglari NU VOR FI reglate,ci puse dupa „stiinta”
CUM….??? SIMPLU….
Parametrii pe care nu ii vom regla va fi NU unghiul de inclinatie ci UNGHIUL DE ROTIRE!!!Pe acesta il vom „patchui” la „masa de lucru” si la reglarea antenei nu ne vom atinge de el.

Dar pentru inceput putina teorie (nici odata nu strica,chear daca se va repeta,dar repetarea e….)
Dupa cum stiti, cand instalam o montura H-H nu tintim un anumit satelit ci reglam o curba….si pentru aceasta avem nevoie de TREI unghiuri:
– unghiul de inclinatie a axei de rotire ( de obicei numita ELEVATIE)
– unghiul de inclinatie a antenei inainte-inapoi (de obicei numita DECLINATIE)
– si azimutul directiei spre SUD pe suprafata axei de inclinare a axei de rotire
Asta e dupa „teorie”, dar in practica unghiuri sunt mai MULTE…
Daca aveti o antena de 1.2m sau mai mare (uneori chiar mai mica),atunci doar manipularile cu aceste TREI unghiuri poate duce la o reglare incorecta.Sunt si alte unghiuri care influenteaza foarte mult aceasta reglare ca:
-inclinatia Est-West a suportului
-inclinatia Nord-Sud a suportului
Daca nu compensam aceste unghiuri rezultatul va fi negativ. De exemplu avem o curba „putin” gresit instalata pentru Bucuresti, unde avem semnal „bunicel” pentru 7W si deloc pentru 15W – trebue ceva reglat.CE??? – variante MULTE, pentru ca si reglari avem MULTE.Dar sa ne aducem aminte teoria…
Unghiul de rotire a antenei, pentru receptionarea unui oarecare satelit, depinde de pozitia orbitala a acestui satelit(longitudine) si de coordonatele locului de receptie.Si chear daca antena nu e situata in centrul orbitei geostationare…. acest unghi poate fi calculat cu ajutorul formulelor de baza a trigonometriei:
Fie:
φ….abaterea axei de rotire fata de verticala
d….longitudinea relativa a satelitului
T….ungiul de rotire
r…raza Pamantului
R….raza orbitei geostationare
Atunci avem:

Faza 1

Prima coloana e pozitia orbitala a satelitului si a doua e unghiul de rotire in raport cu sudul.
Din acest tabel extragem 5(cinci) perechi sateleiti:
Prima pereche – doi sateliti sudici
A doua – unul la dreapta si unul la stanga fata de sud – la o distanta intre de 20-30 grade
A treia -intre 30-40grade
A patra-intre 40-50grade
A cincea-intre 50-60grade
De exemplu (eu m-am orit la trei perechi,stiti doar legea ca printrei puncte trece….iar aici avem 6) :
Bucuresti – SUD – 26.0 grade
19E si 28E
4.8E si 39E
15W si 62E
Compunem un tabel pentru programarea motorului si adaugam datele din program (Unghiul de rotire):
Pozitia 0-SUD=26.0E…………………………….0
Pozitia 1-Astra 1B=19.2E……………………….-7.7
Pozitia 2-Astra 2A=28.2E………………………2.4
Pozitia 3- Sirius 2/3 = 4.8E……………………..-23.6
Pozitia 4-Hellas=39.0E…………………………14.4
Pozitia 5-Telstar 12 = 15W…………………..-45.5
Pozitia 6-Intelsat 902 = 62E……………………39.9
Si acuma trebue sa introducem in memoria motorului unghiurile date,dar inainte de toate mai facem o operatie: Determinam cati pasi face motorul NOSTRU ca sa intoarca antena cu 1 grad. Pentru aceasta rotim „trompa” motorului pas cu pas pana la 80 grade si impartim la numarul de pasi (sper ca i-ati numarat).Acest parametru e diferit in functie de motor……De exeplu pentru BigSat este 1grad = 14.3 pasi…Inmultim datele din tabelul de sus cu acest coeficient si obtinem:
Pozitia 0-SUD=26.0E…………………………….0…… ………………0
Pozitia 1-Astra 2A=28.2E………………………2.4………… ………34-spre Est
Pozitia 2-Astra 1B=19.2E……………………….-7.7……………….110-spreWest
Pozitia 3- Sirius 2/3 = 4.8E……………………..-23.6……………337-spreWest
Pozitia 4-Hellas=39.0E…………………………14.4…. ……………….206-spre Est
Pozitia 5-Telstar 12 = 15W…………………..-45.5………………….651-spreWest
Pozitia 6-Intelsat 902 = 62E……………………39.9………………. 571-spre Est
Observam ca ,pentru a roti motorul spre un anumit satelit el trebue sa faca un numar de pasi incepand cu pozitia (punctul) „0” sau spre Est sau spre West. Punctul „0” e in memoria motorului de la producator si schimbarea lui practic e imposibila. Prin comanda GoTo 0 motorul se duce tot timpul in aceasta pozitie.
ATENTIE! Cine doreste sa foloseasca metoda trebue foarte exact sa programeze motorul. (50% din procesul de instalare parcurs).
Posibilitatea instalarii H-H si dupa alti sateliti decat cel de SUD
1.Verificati unghiul de rotire dupa gradatia de pe motor cu cel din tabel
2.Rotiti motorul cu cate 100 pasi,asteptati sa-i execute si apoi continuati.
3.Programarea nu suporta greseli – o greseala si nu veti putea instala corect curba.
Faza 2
Instalam antena pe SUPORT si continuam reglarea. Cred ca stiti ca suportul trebue sa fie PERFECT VERTICAL
Apoi prindem antena de „trompa”(rotorul) motorului….si aici sunt mici secrete….
Antena trebuie sa fie prinsa pe „trompa” in asa fel incat axa mare a antenei sa fie STRICT VERTICALA daca privim antena din fata atunci cand e indreptata spre SUD (cand motorul e in pozitia „0”).Daca antena in aceasta directie este inclinata la stanga sau la dreapta se corecteaza prin rotirea in jurul „trompei”….Verticalitatea antenei in acest caz se poate verifica cu ajutorul unui fir cu plumb prins de partea de sus a antenei cu ajutorul unui cleste de rufe.

Atentie! NU va bazati pe semnul de pe rotor(daca acesta exista)!
Daca ati urmat tote indicatiile de mai sus si ati intarit antena pe rotorul motorului strict vertical (cand e privita din fata) si antena indreptata spre SUD (pozitia motorului este in punctul „0”) atunci….sigur ati compensat toate greselile de verticalitate a suportului.
Faza 3
Mai avem urmatorele de facut:
-sa instalam corect ELEVATIA
-DECLINATIA
-si sa rotim corect motorul pe suport.
Rezulta ca mai avem TREI reglari de baza si daca avem noroc vor ramane TREI.
Instalam ELEVATIA folosindune de gradatia de pe motor:

Nota:E pozitia pentru Moscova

In procesul de instalare acest unghi se va schimba(posibil) dar pentru inceput punem valoare calculata dupa formula:
ELEVATIA=90 GRADE – LATITUDINEA locului de receptie
Pentru Bucuresti latitudinea ete 44.4 de aici avem:

ELEVATIA=90 – 44.4 = 44,5

Faza 4
DECLINATIA.
Astra2A 28.2…………….38.46
Astra3A19.2…………….38.43
Tinem minte aceste date si tot din Satellite Antenna Alignment Version 2.0 luam si unghiul offset pentru antena noastra (in cazul dat pentru o antena de 900×980) si obtinem:
Unghiul offset pentru antena 900×980 = 23.31grade
Asta inseamna ca antena mea va fi inclinata pe spate cu:
38.46-23.31=15.51 grade
Intrebare.Cum facem reglarea pentru 15.51 grade???
Simplu….cu ajutorul aparatelor.Care???Cred ca aveti inca pe antena firul cu plumb,atunci el si ne va ajuta sa reglam acest unghi.
Inca o inrebare.Dar avem nevoie de o asa precizie???In principiu nu…..dar o precizie de 0.5 grade ne va usura viata la cautarea primului satelit……unde unghiul de declinatie va fi corectat dupa semnalul de pe satelit daca va fi nevoie.
Continuam.
Reglarea unghiului de declinatie e posibil doar cand cunoastem exact marimea axei mari a antenei (masurati lungimea firului cu plumb)
Calculam valoarea abaterii dupa formula:
Y= А х sin (X)
unde
Y-abaterea antenei fata de verticala in mm
X-unghiul de declinatie
A-axa mare a antenei
obtinem (axa mare la mine e de 980mm):
Y=980 x sin(15.51) = 980 x 0.27 = 262mm
Acuma schimband unghiul de declinatie,masuram cu rigla abaterea de la verticala (in cazul in care antena e inclinata pe spate, abaterea va fi in partea de sus a antenei de aceea firul cu plumb va fi intarit la o oarecare distanta de margine)
Intrebare.Exista vre-o posibilitate de a regla unghiul de declinatie fara acest fir cu plumb,ceva mai usor???
SIGUR CA DA!
Cautam in Satellite Antenna Alignment Version 2 satelitul cu un asa unghi de elevatie care corespunde cu unghil offset a antenei. In cazul meu e satelitul care se afla undeva pe langa PAS 7,10-68.5E (nici nu stiu daca e posibil in Bucuresti). In aceasta pozitie antena e strict verticala daca ne uitam din profil (de exemplu pentru Timisoara cu antena mea ar fi satelitul Itelsat 902-62.0E )
Parca am facut toate reglarile si ce facem mai departe.Da,sigur,cautam SUDul.Si daca sudul e acoperit de un bloc sau alt obstacol??? Atunci incepem cautarea PRLMULUI satelit cu oarecare alt satelit care se „vede” (de dorit un satelit cu semnal puternic).Ca exemplu eu voi folosi pentru Bucuresti satelitul Astra-19.2 si dupa el voi instala montura.
1. GOTO Position 0
2.Din tabelul de mai sus (Pozitia 2-Astra 1B=19.2E……………………….-7.7……………….110-spreWest) stim ca Astra-19.2E e in Pozitia 2,deci:
GOTO Position 2. Motorul intoarce antena spre West si se opreste „cautand” satelitul (sper ca ati dat coordonatele uni transpoder mai puternic).In acest moment noi trebue sa- l ajutam – rotind toata montura in jurul suportului indreptand-o spre satelitul dorit. Pentru a gasi directia ,cel mai usor e dupa soare.De exemplu azi Astra va fi indicat de soare la ora 13.04.Ura!!!Primul satelit gasit!!!!!
3.GOTO Position 0….si inca o data verificam daca pozitia antenei in acest punct aste strict verdicala (daca o privim din fata)….daca NU rotim antena in jurul rororului corectand abaterea.
In acest moment ati gasit PRIMUL satelit……cu toate ca (daca ati urmat corect cele scrise mai sus) putem spune ca ati „gasit” toti satelitii de pe orbita geostationara……….si asta a fost tot……aproape tot.
Daca nu ati uitat noi am ales perechi….si perechea lui Astra 19.2E….e Astra 28.2E……..GOTO Position 1…. etc
Daca ati programat corect toate ungiurile de rotire si nu ati gresit la instalarea ELEVATIEI (dupa gradatia motorului) ar trebui sa aveti semnal pe toti satelitii. In continuare lucrati DOAR cu DECLINATIA……pentru a afla ce se intapla la satelitii de exreme daca inclinati antena in JOS sau in SUS.Daca la estrema de WEST la inclinarea antenei in JOS semnalul se MARESTE,iar la extrema de EST semnalul se MICSOREAZA (sau invers – la WEST se MICSOREAZA si la EST se MARESTE ) aveti probleme cu suportul…….o inclinatie WEST-EST…….care se compenseza…….cititi mai sus.

Greseli intalnite si corectarea lor:

Multifeed – este una din metodele de a receptiona mai multi sateliti pe o singura antena, fara ai schimba pozitia.
Pentru inceput inchipuitiva ca antena e o oglida care reflecta undele elecromagnetice din antena in LNB supunanduse legii opticii – unghul de reflexie este egal cu unghuil de incidenta.In cazul nostru e clar ca semnalele de pe sateliti vin sub unghiuri diferite ( si marimea acestor unghuri este diferita) se vor reflecta si se vor focaliza in puncte diferite.Deci punand cate un LNB in aceste puncte vom obtine un sistem de receptie de pe mai multi sateliti fara a schimba pozitia antenei.Asta inseamna ca semnalul de pe un satelit care se afla la DREAPTA (W) pe orbita geostationara se va focaliza in STANGA fata de axa si invers -semnalul care vine de la un satelit ce se afla la STANGA(E) se va focaliza in DREAPTA.La fel se va intapla si cu pozitia SUS-JOS.Pentru satelitul care se afla mai SUS pe orbita LNB va fi situat mai JOS si pentru cel situat mai JOS pe orbita LNB va fi situat mai SUS.

Deci cum se poate de calculat pozitia fiecarui LNB pentru a avea receptia mai multor sateliti?
Deplasarea LNB in multifeed atat pe orizontala cat si pe verticala o putem calcula dupa urmatoarea formula:

A = F x sin|a| sau/si ( formula mult mai precisa) A=F*SQRT(2*(1-cos|a|))

unde:
F = distanta focala a antenei
|a|= modulul diferentei azimut si elevatie

Atentie!Pentru antena ofset se masora distanta intre LNB si centrul antenei.Centru antenei este punctul spre care este indreptat LNB central

Exemplu:
Datele problemei
localitatea :Bucuresti
44.42 Latitudine
26.12 longitudine
sateliti: HB(13E)
SIRIUS(4.8E)
anteta ofset 900: distanta inte centru antenei si LNB 580mm
Rezolvare:
HB(13E)
Unghiul azimut: 198.18?Unghiul de elevaţie:37.25?
SIRIUS(4.8E)
Unghiul azimut: 209.14?Unghiul de elevaţie:34.60?

209.14-198.18=10.96
sin(10.96)=0.1901
580mm*0.1901= 110.258mm (11cm)

37.25-34.60=2.65
sin(2.65)=0.0462
580mm*0.0462=26.81mm(2.7cm)

Raspuns:
Daca primul LNB este indreptat spre HB(13E)
atunci al doilea LNB (sirius 4.8E) se va situa mai la stanga cu 11cm si mai sus cu 2.7cm daca ne uitam din partea antenei.

Nu uitati sa instalati si inclinatia fiecarui LNB in parte!

Instalarea antenei cu busola

De exemplu ne-am hotarat pentru HOT BIRD pe 13E:
Unghiul azimut = 198.42
Ungiul de elevatie = 37.20
Inclinatia LNB = 13.04
Atentie! Aveti nevoe de marimea antenei pe care o gasiti in cartea tehnica sau o masurati singuri (masurati doar partea curbata a antenei nu si marginea).Pentru acest exemplu am folosit o antena de 900×900.
Acum cand avem toate datele (sper ca ati gasit si o BUSOLA) putem incepe instalarea efectiva a antenei:
1. Alegerea locului – cat mai liber posibil cu o deschidere spre sud.
2. Suportul – o teava perfect verticala. Eu va propun asa ceva:

Dupa cum observati are si un sistem de reglare a verticalitatii.
3.Scoatem la imprimanta urmatoarea imagine sau o desenam singuri:

4.Insemnam pe imagine AZIMUTUL(in cazul nostru 198.42) si gasim sudul cu ajtorul busolei. AZIMUTUL ne va arata in ce directie trebue sa indreptam antena:

5.instalam ELEVATIA (in cazul nostru 37.2):

6.Instalam inclinatia LNB:

instalarea antenei dupa soare

Aceasta metoda,dupa parerea mea, nu da gres nici o data.
Avem nevoe de programul Satellite Antenna Alignment
Introducem Longitudinea,Latitudinea si satelitul pe care il dorim si vom afla ora exacta cand soarele va fi in dreptul satelitului nostru(de exemplu HOT BIRD unde AZIMUTUL e 198.4):

1.Amaflat ora si data = 02/05/2007 ora 13.37
2.Ridicam antena si o rotim pana cand umbra de la LNB va cadea exact pe mijlocul antenei.
3 Coboram foarte incet antena pana cand avem semnalul maxim.

Foarte usor,dar trebue sa fim langa antena la ora indicata.

Instalarea unei antene satelit dupa Google Earth

Aceasta metoda (destul de aproximativa)o puteti folosi cand nu aveti nici busola, nici soare ,dar ca experiment o puteti incerca.

http://earth.google.com/

1. Gasim coordonatele exacte(longitudine,latitudine) antenei
2. Suprapunem busola-desen(de la pag.1) pe locatia antenei
3. Gasim azimutul satelitului dorit trasand o linie (rosie)si obtinem:
(de exemplu HB13E=198.42) :

4. Iesiti afara si localizati pozitia

Dupa cum vedeti nu e asa greu.Dupa ce am facut toate cablajele, pe receptor ar trebui sa avem semnal HOT BIRD care se mai corecteaza miscand antena in sus-jos,stanga-dreapta dar foarte incet si foarte putin pana la obtinerea semnalului maxim.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: